Mengen en Mixen – Deel 1

Mengen en Mixen – Deel 1

Van het kloppen van slagroom, het mixen van een taartdeeg tot het maken van een vinaigrette. Met het juiste keukengerei is elke taak in de keuken beter en sneller gedaan. In deel één van dit tweedelige artikel bespreken we de handmatige hulpmiddelen.

Er zijn veel manieren om ingrediënten te mengen en er zijn veel hulpmiddelen die je daarvoor kan gebruiken. Afhankelijk van het gewenste resultaat kies je het gereedschap. Van een eenvoudige houten lepel tot een krachtige keukenmachine mixer. Elk gereedschap werkt op een specifieke manier en heeft specifiek effect op de ingrediënten. Afhankelijk van de taak werken sommige hulpmiddelen beter dan anderen. Wil je de ingrediënten met finesse en controle mengen, dan is er maar één mogelijkheid, die met de hand.

De kracht van eenvoud

De rubberen pannenlikkers en houten lepels zijn zo alledaags dat je ze bijna niet zou vermelden. Maar deze goedkope en voor veel doeleinden geschikte hulpjes, behoren tot de meest waardevolle in de keuken.

Houten lepels Houten lepels zijn goedkoop, eenvoudig en hittebestendig. Ze zijn er in vele groottes en vormen, van vlak, hoekig tot rond. De houten lepels zijn stevig genoeg voor het losbreken van aromatische ingrediënten zoals vruchten en kruiden. De geronde rand en het ruwe oppervlak maken de houten lepel superieur aan een metalen. De houten lepel is bijvoorbeeld ideaal voor het zachtromig maken van boter met suiker, omdat het ruwe oppervlak de boter licht en pluizig maakt. Gebruik de houten lepel onder meer in risotto’s, soepen, sausen en hutspot. Er gaat niets boven het eenvoudige comfort en het autentieke gevoel van de houten lepel.

Rubberen schrapers of pannenlikkers zijn er in verschillende groottes. Het brede blad duwt de ingrediënten zachtjes door elkaar en is ideaal voor luchtige mengsels. Perfect voor souffles, cakebeslag en schuimgebak. Daarnaast maakt het flexibele geronde blad de rubberen pannenlikker tot een van de beste schrapers in de keuken.

Schrapers Pannenlikkers Spatels

Er zijn ook hittebestendige pannenlikkers die u in een warme pan kunt gebruiken. Een aanrader is het zacht uitgeholde model van Le Creuset (de blauwe links op de foto), die is er in verschillende heldere kleuren. De siliconen schrapers van Le Creuset kunnen een temperatuur van maar liefst 425 graden celsius weerstaan. Ook de rubberen schrapers van Rubbermaid zijn aanraders (de witte rechts op de foto), deze zijn er zowel in een hittebestendige als in een normale uitvoering.

Matfer Garde De garde mag niet ontbreken in het lijstje. Ideaal voor het snel met de hand mixen en mengen van ingrediënten. De uit elkaar geplaatste draden verspreiden de ingrediënten meteen, terwijl het gebied in het midden van de garde lucht toevoegt. De draden van de garde kunnen flexibel zijn, voor het luchtig mixen, of dik en stijf zijn, voor stevige pap of sauzen. Een goede garde kan je herkennen aan de draden, die aan het uiteinde dicht op elkaar aansluiten, en aan een stevig handvat dat waterdicht afgegrendeld is. Aanraders zijn de garde’s van Matfer, deze zijn er in verschillende groottes.

In het binnenkort te verschijnen tweede deel van dit artikel gaan we in op de diverse elektrische mixers en keukenmachines.